Çin'in önüne geçilemiyor
Çin, Trump'ın gümrük vergilerine rağmen 2025 yılını rekor trilyon dolarlık dış ticaret fazlasıyla kapattı.
İlgili Etiketler

Çin, üreticilerin ABD siparişlerini başka pazarlara kaydırarak bu üretim merkezini yavaşlatmaya kararlı Trump yönetiminin üç yılına daha kendilerini hazırladıkları bir dönemde, 2025 yılında güçlü bir ihracat serisiyle rekor kıran trilyon dolarlık bir dış ticaret fazlası bildirdi.
Pekin'in, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen Ocak ayında Beyaz Saray'a dönmesinden bu yana yenilenen gümrük vergisi gerilimlerine karşı gösterdiği direnç; Çinli firmaları ABD vergilerini dengelemek için odaklarını Güneydoğu Asya, Afrika ve Latin Amerika'ya kaydırma konusunda cesaretlendirdi.
Gümrük verilerine göre, Çin'in 2025 yılı dış ticaret fazlası 1 tirlyon 189 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kasım ayında ilk kez trilyon dolar eşiğini aşan bu rakam, Suudi Arabistan gibi dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisinden birinin GSYİH'sine denk geliyor.
Aralık ayında ihracat, Kasım ayındaki %5,9'luk artışa kıyasla yıllık bazda değer bazında %6,6 büyüdü. Reuters tarafından ankete katılan ekonomistler %3,0'lık bir artış bekliyordu. İthalat ise bir önceki aydaki %1,9'luk yükselişin ardından %5,7 artarak %0,9'luk tahminleri geride bıraktı.
Aylık ihracat fazlası geçen yıl yedi kez 100 milyar doları aştı (2024'te sadece bir kez aşmıştı). Kısmen zayıflayan yuanın desteklediği bu durum, Trump'ın eylemlerinin ABD'ye giden sevkiyatları dizginlemiş olsa bile Çin'in dünyanın geri kalanıyla olan ticaretine neredeyse hiç zarar vermediğinin altını çiziyor.
Ekonomistler; ABD ve Avrupa Birliği'ne daha düşük gümrük vergili erişim sağlayan denizaşırı üretim merkezleri kuran Çinli firmalar ile alt segment çipler ve diğer elektronik ürünlere olan güçlü talebin yardımıyla, Çin'in bu yıl da küresel pazar payı kazanmaya devam etmesini bekliyor.
Pekin'in küresel sanayi hedeflerinin amiral gemisi olan Çin otomobil endüstrisinde, toplam ihracat geçen yıl %19,4 artışla 5,79 milyon araca ulaşırken, saf elektrikli araç (EV) sevkiyatları %48,8 arttı. Çin, 2023'te Japonya'yı ilk kez geride bıraktıktan sonra muhtemelen üst üste üçüncü yıl dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı olmaya devam edecek.
İlgili Etiketler
Yorumlar
0 yorumHenüz yorum yok.
